You are currently viewing Οδηγός για τη σειρά ACLS πρώτες βοήθειες:                                               Πρώτες βοήθειες σε έγκυες γυναίκες:                                                       Guía de la serie en SVCA de primeros auxilios:                                               Primeros auxilios en mujeres embarazadas
Οδηγός για τη σειρά ACLS πρώτες βοήθειες: Πρώτες βοήθειες σε έγκυες γυναίκες: Guía de la serie en SVCA de primeros auxilios: Primeros auxilios en mujeres embarazadas

 

 

Υπάρχουν δύο ζωές σε κίνδυνο όταν μια έγκυος γυναίκα πάθει καρδιακή ανακοπή ή πνιγεί. Εάν ο διασώστης κατανοήσει τις σωματικές αλλαγές που προκαλούνται από την εγκυμοσύνη, μπορεί να ανταποκριθεί κατάλληλα σε μητρικά επείγοντα περιστατικά.

Παρακάτω είναι ένας γρήγορος οδηγός αναφοράς για τις πρώτες βοήθειες εγκυμοσύνης. Αυτός ο οδηγός θα παρέχει επίσης πρόσθετα στοιχεία σε κάθε ενότητα σχετικά με την αιτία του προβλήματος, αυτοί οι πόροι συνοψίζουν όσα πρέπει να γνωρίζετε εάν αντιμετωπίζετε ένα σενάριο στο οποίο η ζωή μιας εγκύου γυναίκας κινδυνεύει.

Μητρική καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ)
Αν και τα περισσότερα χαρακτηριστικά της μητρικής αναζωογόνησης είναι παρόμοια με εκείνα της τυπικής αναζωογόνησης ενηλίκων, υπάρχουν πολλά ζητήματα που πρέπει να ληφθούν υπόψη.

Καλέστε το 9-1-1 (αριθμός έκτακτης ανάγκης) ή πείτε σε κάποιον άλλο να καλέσει. Ενημερώστε τον χειριστή ότι υπάρχει έγκυος γυναίκα σε καρδιακή ανακοπή. Αυτό θα ειδοποιήσει τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης να λάβουν συγκεκριμένα μέτρα, όπως την αποστολή πρόσθετων και εκπαιδευμένων επαγγελματιών. Μια άμεση προθανάτια καισαρική τομή (IPC) ή αναζωογονητική υστερεκτομή θα πρέπει να αναμένεται εντός τεσσάρων έως πέντε λεπτών από τη σύλληψη.
Έναρξη ΚΑΡΠΑ Για να ξεκινήσετε την ΚΑΡΠΑ θα πρέπει να τοποθετήσετε τη γυναίκα σε ύπτια θέση ανάσκελα. Σύμφωνα με την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία (AHA), οι αποτελεσματικές θωρακικές συμπιέσεις πρέπει να γίνονται σε σκληρή επιφάνεια. Εάν χρησιμοποιείται τραπέζι ή σανίδα, θα πρέπει να λαμβάνεται μέριμνα για την αποφυγή καθυστερήσεων στην έναρξη της ΚΑΡΠΑ, είναι σημαντικό να μειωθούν οι διακοπές κατά τη διάρκεια της ΚΑΡΠΑ και να αποφευχθεί η μετατόπιση. Ενδογεννητική καρδιακή ανακοπή: προσομοίωση για το υγειονομικό προσωπικό.
ΚΑΡΠΑ μονού ατόμου: ακολουθήστε τη βασική ακολουθία υποστήριξης της ζωής (BLS/BLS) — CAB (συμπιέσεις θωρακικής αναπνοής) — πιέστε δυνατά και γρήγορα στο κέντρο του θώρακα με ρυθμό 100 συμπιέσεις ανά λεπτό σε βάθος 2 ιντσών (5 εκ). Κάντε αυτό σε κύκλους 30 συμπιέσεων για δύο αναπνοές. Οι συμπιέσεις γίνονται με τον ίδιο τρόπο τόσο σε έγκυες όσο και σε μη έγκυες γυναίκες. (Δείτε πληροφορίες ΚΑΡΠΑ 2 ατόμων για μετατόπιση αριστερής μήτρας)1
ΚΑΡΠΑ 2 ατόμων: Χρησιμοποιήστε CABU (θωρακικές συμπιέσεις, αεραγωγοί, αναπνοή, μετατόπιση μήτρας) εάν υπάρχουν δύο ή περισσότεροι παραϊατρικοί ή άτομα. Εκτελείτε συνεχώς χειροκίνητη αριστερή μετατόπιση της μήτρας (LUD) όταν η μήτρα κάθεται στον ομφαλό ή πάνω από αυτόν (περίπου 20 εβδομάδες κύησης) για να προωθήσετε τη ροή του αίματος στην καρδιά. Εάν η έγκυος βρίσκεται σε ύπτια θέση, αυτή η ενέργεια θα μειώσει τη συμπίεση του αορτοκοίλου, που είναι η συμπίεση της κάτω κοίλης φλέβας και της κοιλιακής αορτής από τη μήτρα. Μια αριστερή πλάγια κλίση 30° χρησιμοποιείται μερικές φορές για να μετατοπίσει τη μήτρα, ωστόσο, το AHA σημειώνει ότι μια κλίση του σώματος μπορεί να μετατοπίσει την καρδιά πλευρικά και να επηρεάσει άμεσα τη δύναμη των θωρακικών συμπιέσεων. Ως εκ τούτου, το AHA συνιστά αριστερό πλευρικό κλίση εάν το χειροκίνητο DUI δεν είναι επιτυχές. ένας . Επιπλέον, μια μελέτη με ανδρείκελα προσομοιωτών διαπίστωσε ότι η αριστερή πλευρική κλίση και η χειροκίνητη μετατόπιση της μήτρας είναι εξίσου αποτελεσματικές κατά τη διάρκεια των θωρακικών συμπιέσεων. Οι ερευνητές από αυτή τη μελέτη σημειώνουν επίσης ότι οι συμπιέσεις ήταν πιο εύκολο να εκτελεστούν στην ύπτια θέση. Στην περίπτωση της ΚΑΡΠΑ ενός ατόμου, οι αποτελεσματικές θωρακικές συμπιέσεις είναι κρίσιμες. Ωστόσο, εάν έχετε διαθέσιμη μια σφήνα (ή κάποιο άλλο παρόμοιο αντικείμενο, όπως ένα άκαμπτο μαξιλάρι), μπορείτε να το τοποθετήσετε κάτω από το δεξί ισχίο της γυναίκας για να επιχειρήσετε το DUI.

Ανάρρωση, η έγκυος πρέπει να τοποθετηθεί στην αριστερή της πλευρά για να αυξηθεί η ροή του αίματος προς την καρδιά και το μωρό.
Συστάσεις AHA 2015 για την καρδιακή ανακοπή κατά την εγκυμοσύνη — βασικά σημεία σχετικά με την καρδιακή ανακοπή κατά την εγκυμοσύνη που προέρχονται από τις συστάσεις της AHA.

Συνήθεις αιτίες καρδιακής ανακοπής της μητέρας στις ΗΠΑ — Αυτό το άρθρο εξετάζει τις κοινές αιτίες καρδιακής ανακοπής σε έγκυες γυναίκες. Αυτά περιλαμβάνουν καρδιακή ανεπάρκεια, αιμορραγία, εμβολή αμνιακού υγρού και μόλυνση.

Δεδομένα επιπλοκών εγκυμοσύνης — Αυτοί οι αριθμοί δείχνουν τάσεις από το 1993 έως το 2014 για τρεις σοβαρές επιπλοκές εγκυμοσύνης.

Σύστημα επιτήρησης της θνησιμότητας εγκυμοσύνης — πληροφορίες σχετικά με το ποσοστό θνησιμότητας που σχετίζεται με την εγκυμοσύνη.

Καρδιακή ανακοπή στην εγκυμοσύνη: βασική υποστήριξη ζωής εκτός νοσοκομείου (BLS) — Αλγόριθμος για επαγγελματίες υγείας.

Καρδιακή ανακοπή στην εγκυμοσύνη: νοσοκομειακή βασική υποστήριξη ζωής (BLS) — Αλγόριθμος για επαγγελματίες υγείας.

Πώς να προσδιορίσετε το κάτω ύψος — Αυτός ο πόρος εξηγεί τη σημασία της μέτρησης του ύψους του πυθμένα.

Φυσιολογικές αλλαγές στην εγκυμοσύνη. — Αυτή η ανασκόπηση υπογραμμίζει τις καρδιαγγειακές αλλαγές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, συμπεριλαμβανομένων των ευρημάτων ΗΚΓ.

Καρδιοπάθειες κατά την εγκυμοσύνη — Περιγράφει γενικές οδηγίες για τη διαχείριση καρδιακών παθήσεων σε έγκυες γυναίκες.

John Hopkins OB Critical Care Training: Amniotic Fluid Embolism, Massive Transfusion Protocol και καισαρική τομή — Εκπαιδευτικό βίντεο John Hopkins Hospital.

Υγιής Εγκυμοσύνη — Αυτό το άρθρο είναι ένας οδηγός εβδομάδα με την εβδομάδα για μια υγιή εγκυμοσύνη.

Αυτόματος Εξωτερικός Απινιδωτής (AED) στη Μητρική Αναζωογόνηση
Ο καλύτερος τρόπος για να σώσετε το μωρό είναι να σώσετε τη μητέρα. Η έγκαιρη απινίδωση, όταν ενδείκνυται, μπορεί να σώσει και τις δύο ζωές. Είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε τον AED σύμφωνα με το τυπικό πρωτόκολλο.

Επαναλάβετε τις συμπιέσεις αμέσως μετά την παράδοση της ηλεκτροπληξίας.

Οδηγός SVCA για τη χρήση απινιδωτή — Διαδικτυακός οδηγός για το ιστορικό και τους τύπους απινίδωσης

Πώς και πότε να χρησιμοποιείτε τον AED — Βήμα προς βήμα εξήγηση της χρήσης του AED από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας

Επισκόπηση AED — Κατάλογος πόρων για τη χρήση του AED που παρέχεται από την Υπηρεσία Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία.

ασφυξία στην εγκυμοσύνη
Το παγκόσμιο σημάδι του πνιγμού είναι τα χέρια που πιέζουν το λαιμό. Ωστόσο, αυτό το σήμα μπορεί να μην υπάρχει. Άλλα σημάδια πνιγμού περιλαμβάνουν αδυναμία ομιλίας, δυσκολία στην αναπνοή ή συριγμό.

Εάν η έγκυος μπορεί να βήχει με δύναμη, τότε θα πρέπει να συνεχίσει να βήχει. Εάν η γυναίκα δεν μπορεί να μιλήσει, να κλάψει ή να γελάσει, τότε ξεκινήστε τον τροποποιημένο ελιγμό Heimlich. Αυτός ο ελιγμός προστατεύει το αναπτυσσόμενο έμβρυο χρησιμοποιώντας ωθήσεις στο στήθος έναντι ωθήσεων στην κοιλιά για να απομακρύνει το αντικείμενο.

Εάν είστε ο μόνος που μπορεί να βοηθήσει, ξεκινήστε τις θωρακικές συμπιέσεις πριν καλέσετε το 9-1-1 ή τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης. Εάν υπάρχει άλλο άτομο, ζητήστε του να καλέσει την αίθουσα έκτακτης ανάγκης ενώ ξεκινάτε την ανάνηψη.
Για καλύτερη σταθερότητα, σταθείτε πίσω από την έγκυο με το ένα σας πόδι ανάμεσα στα πόδια της.
Τοποθετήστε τα χέρια σας κάτω από κάθε μασχάλη της γυναίκας.
Τοποθετήστε τη γροθιά, τον αντίχειρα προς τα κάτω και τις αρθρώσεις προς τα πάνω, στο κέντρο του στήθους σας ανάμεσα στα στήθη σας.
Κάντε επαναλαμβανόμενες συμπιέσεις στο στήθος της γυναίκας, προς τα μέσα με γρήγορο και ρυθμικό τρόπο συμπιέζοντας τους πνεύμονες.
Συνεχίστε να συμπιέζετε το στήθος μέχρι να ρίξετε το αντικείμενο ή η γυναίκα να χάσει τις αισθήσεις της.

Εάν η γυναίκα χάσει τις αισθήσεις της, ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα.

Τοποθετήστε την έγκυο σε ύπτια θέση και φροντίστε να καλέσετε τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης.
Εκτελέστε 30 θωρακικές συμπιέσεις, κάντε μια κλίση κεφαλής/ανύψωση του πηγουνιού, Βρείτε το αντικείμενο και αφαιρέστε το αν είναι δυνατόν. *Μην* επιχειρήσετε να αφαιρέσετε με τα δάχτυλά σας εάν *δεν μπορείτε* να οραματιστείτε το ξένο σώμα.
Προσπαθήστε να παρέχετε ανάνηψη από στόμα σε στόμα. Εάν δεν υπάρχει ανύψωση του θώρακα, επανατοποθετήστε τον αεραγωγό και δοκιμάστε μια δεύτερη αναπνοή.
Εάν ο αέρας δεν γεμίζει τους πνεύμονες, δώστε 30 θωρακικές συμπιέσεις, προσπαθήστε να βρείτε ξανά το αντικείμενο και αφαιρέστε το εάν είναι δυνατόν.
Προσπαθήστε να κάνετε ξανά ανάνηψη από στόμα σε στόμα. Εάν δεν βλέπετε τον θώρακα να ανεβαίνει, επανατοποθετήστε τον αεραγωγό και προσπαθήστε ξανά. Επαναλάβετε αυτή τη διαδικασία μέχρι να καθαρίσει ο αεραγωγός.
Από αυτή τη στιγμή, ελέγξτε τον παλμό για το πολύ 10 δευτερόλεπτα.
Εάν υπάρχει σφυγμός απουσία φυσιολογικής αναπνοής, συνεχίστε την ανάνηψη στόμα με στόμα, μία αναπνοή κάθε 5 δευτερόλεπτα για 2 λεπτά.
Μετά από δύο λεπτά, επανεκτιμήστε τον σφυγμό και ελέγξτε την αναπνοή.
Εάν δεν υπάρχει ψηλαφητός σφυγμός, ξεκινήστε πλήρεις κύκλους καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης μέχρι: α) να φτάσουν παραϊατρικοί ή διασώστες β) να φτάσει ένα AED ή γ) η γυναίκα να ανακτήσει τις αισθήσεις της.
Μόλις έχει τις αισθήσεις της, η έγκυος θα πρέπει να τοποθετηθεί στην αριστερή της πλευρά για να αυξηθεί η ροή του αίματος στην καρδιά και το έμβρυο.
Η έγκυος πρέπει να πάει στο γιατρό το συντομότερο δυνατό. για την εκτίμηση πιθανών εσωτερικών τραυματισμών.
Περισσότερες πληροφορίες για την ασφυξία στην εγκυμοσύνη

Καθαρισμός του αεραγωγού σε έγκυο — Εκμάθηση βίντεο του τροποποιημένου ελιγμού Heimlich σε μια έγκυο γυναίκα

Αιτίες πνιγμού — Μάθετε τις αιτίες και τα σημάδια του πνιγμού.

Σημάδια πνιγμού — Αυτός ο οδηγός παρέχει τα σημάδια πνιγμού καθώς και λεπτομερείς πληροφορίες για τον τρόπο διαχείρισης του.

Απόφραξη των ανώτερων αεραγωγών — Μια επισκόπηση της απόφραξης των ανώτερων αεραγωγών και των πιθανών επιπλοκών της εάν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα.

Τυπικός ελιγμός Heimlich — Αυτός ο σύνδεσμος παρέχει πληροφορίες για τον τυπικό ελιγμό Heimlich σε ένα άτομο (μη έγκυο), συμπεριλαμβανομένων των βρεφών.

Σημείωση: Ένας γρήγορος οδηγός αναφοράς δεν υποκαθιστά την εκπαίδευση πρώτων βοηθειών και ΚΑΡΠΑ—εκπαιδευτείτε σήμερα και σώστε μια ζωή!

Άλλες πιθανές επείγουσες καταστάσεις και επιπλοκές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης
Σημάδια πρόωρου τοκετού — σημεία ψευδούς τοκετού (συσπάσεις Braxton-Hicks), στάδια τοκετού και διαχείριση του πόνου του τοκετού.

Επείγουσα γέννηση — Οδηγός ανατομίας και φυσιολογίας, προνοσοκομειακής φροντίδας, τοκετού, νεογνικής φροντίδας και φροντίδας μετά τον τοκετό.

Κολπική αιμορραγία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης — Μάθετε τη διαφορά μεταξύ κηλίδωσης και αιμορραγίας, πότε πρέπει να ανησυχείτε και τι προκαλεί κολπική αιμορραγία.

Πρόωρη ρήξη μεμβρανών (PROM) — Αιτίες πρόωρης διαρροής αμνιακού υγρού και αντιμετώπισή του από επαγγελματίες υγείας.

Επιληπτική κρίση — Μια επισκόπηση της προεκλαμψίας και της εκλαμψίας.

Διαβήτης κύησης — Μια ολοκληρωμένη ανασκόπηση των αιτιών, των συμπτωμάτων, των παραγόντων κινδύνου και των επιπλοκών του διαβήτη κύησης.

Χρόνιες ασθένειες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης — Μια αξιολόγηση των συμπεριφορών κινδύνου και των χρόνιων ασθενειών της μέλλουσας μητέρας.

Πρώιμος κοιλιακό άλγος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης — Αναφορά περίπτωσης γυναίκας 34 ετών σε εγκυμοσύνη 14 εβδομάδων που προσήλθε στο τμήμα επειγόντων περιστατικών με 5 ημέρες μη ειδικό κοιλιακό άλγος, ναυτία και έμετο.

Πηγή ενημέρωσης Άρθρου: https://svca.mx/primeros-auxilios-para-mujeres-embarazadas

 

 

Hay dos vidas en riesgo cuando una mujer que está embarazada sufre un paro cardíaco o se atraganta. Si el reanimador comprende los cambios físicos provocados por el embarazo, puede responder adecuadamente a las emergencias maternas.

A continuación, se muestra una guía de referencia rápida sobre primeros auxilios en embarazadas. Esta guía también proporcionará elementos adicionales en cada sección sobre la causa del problema, estos recursos resumen lo que necesita saber si se enfrenta a un escenario en el que la vida de una mujer embarazada esté en riesgo.

Reanimación cardiopulmonar materna (RCP)

Aunque la mayoría de las características de la reanimación materna son similares a las de la reanimación estándar en adultos, existen varios aspectos a considerar.

 • Llamar al 9-1-1 (número de emergencias) o indicar a alguien más que llame. Informar al operador que hay una mujer embarazada en paro cardíaco. Esto alertará a los servicios de urgencias para tomar medidas específicas, como enviar profesionales adicionales y capacitados. Se debe anticipar una cesárea perimortem inmediata (CPI) o histerectomía de reanimación, dentro de los cuatro a cinco minutos posteriores al paro.
 • Iniciar RCP Para iniciar la RCP debe de colocar a la mujer en posición supina boca arriba. De acuerdo con la American Heart Association (AHA), las compresiones torácicas eficientes se deben de realizar sobre una superficie dura. Si se usa una tabla o tablero, se debe tener cuidado para evitar demoras en el inicio de la RCP, es importante reducir las interrupciones durante la RCP y evitar desplazamientos. Paro cardíaco intraparto: simulación para el personal de salud.
 • RCP por una sola persona: siga la secuencia de soporte vital básico (SVB/BLS) — CAB (compresiones torácicasvía aérea-respiración, CAB por sus siglas en inglés) — presione fuerte y rápido sobre el centro del pecho a una velocidad de 100 compresiones por minuto con una profundidad de 2 pulgadas (5 cm). Realice esto en ciclos de 30 compresiones por dos respiraciones. Las compresiones se realizan de la misma manera tanto en mujeres embarazadas como no embarazadas. (Consulte la información sobre RCP realizado por 2 personas para informarse sobre el desplazamiento uterino izquierdo)1
 • RCP realizado por 2 personas: Utilice el CABU (compresiones torácicas, vía aérea, respiración, desplazamiento uterino, por sus siglas en inglés) si hay dos o más paramédicos o personas disponibles. Realice continuamente el desplazamiento uterino izquierdo manual (DUI) cuando el útero se sienta por el ombligo o por encima de este (20 semanas de gestación aproximadamente) para favorecer el flujo sanguíneo al corazón. Si la embarazada está en decúbito supino, está acción reducirá la compresión aortocava, que es la compresión de la vena cada inferior y la aorta abdominal por el útero. En ocasiones se utiliza una inclinación lateral izquierda de 30° para desplazar el útero, si embargo, la AHA indica que una inclinación del cuerpo puede desplazar el corazón lateralmente e impactar directamente en la fuerza de las compresiones torácicas. Por lo tanto, la AHA recomienda la inclinación lateral izquierda si el DUI manual no tiene éxito. . Además, un estudio con maniquíes simuladores encontró que la inclinación lateral izquierda y el desplazamiento uterino manual son igualmente efectivos durante las compresiones torácicas. Los investigadores de dicho estudio también señalan que las compresiones fueron más fáciles de realizar en posición supina. En caso de que realice el RCP una sola persona, las compresiones torácicas efectivas son críticas. Sin embargo, si tiene una cuña disponible (o algún otro objeto similar como una almohada rígida), puede colocarla debajo de la cadera derecha de la mujer para intentar la DUI.
 • Recuperación, la embarazada debe colocarse sobre su lado izquierdo para aumentar el flujo de sangre al corazón y al bebé.

Recomendaciones de la AHA en 2015 sobre el paro cardíaco en embarazadas — puntos clave sobre el paro cardíaco en el embarazo derivados de las recomendaciones de la AHA.

Causas frecuentes de paro cardíaco materno en los EE. UU. — Este artículo analiza las causas comunes de paro cardíaco en embarazadas; Estos incluyen insuficiencia cardíaca, sangrado, embolia de líquido amniótico e infección.

Datos sobre complicaciones del embarazo — Estas cifras muestran tendencias desde 1993 hasta 2014 sobre tres complicaciones graves en el embarazo.

Sistema de vigilancia de mortalidad en el embarazo — información sobre la tasa de mortalidad relacionada con el embarazo.

Paro cardíaco en el embarazo: soporte vital básico fuera del hospital (SVB) — Algoritmo para profesionales de la salud.

Paro cardíaco en el embarazo: soporte vital básico hospitalario (SVB) — Algoritmo para profesionales de la salud.

Cómo determinar la altura del fondo — Este recurso explica la importancia de la medición de la altura del fondo.

Cambios fisiológicos en el embarazo. — Esta revisión destaca los cambios cardiovasculares durante el embarazo, incluyendo los hallazgos ECG.

Enfermedad cardíaca en el embarazo — Describe las pautas generales para el manejo de enfermedades cardiacas en embarazadas.

John Hopkins OB Critical Care Training: embolia de líquido amniótico, protocolo de transfusión masiva y parto por cesárea — Video de entrenamiento en el hospital John Hopkins.

Embarazo saludable — Este artículo es una guía para un embarazo saludable semana a semana.

Desfibrilador Externo Automático (DEA) en Reanimación en Materna

La mejor manera de salvar al bebé es salvando a la madre. La desfibrilación rápida, cuando se indica, puede salvar ambas vidas. Es importante que utilice el DEA según el protocolo estándar.

Reanude las compresiones inmediatamente después de la administración de la descarga eléctrica.

Guía de SVCA sobre el uso del desfibrilador — Guía en línea sobre la historia y los tipos de desfribilación

Cómo y cuándo usar el DEA — Explicación paso a paso del Instituto Nacional de Salud sobre el uso del DEA

Descripción general sobre el DEA — Lista de recursos acerca del uso del DEA proporcionados por la Administración de Seguridad y Salud Ocupacional.

Asfixia en el embarazo

El signo universal de asfixia son las manos presionando la garganta; sin embargo, esta señal puede no presentarse. Otros signos de asfixia incluyen incapacidad de hablar, dificultad para respirar o sibilancias.

Si la mujer embarazada puede toser con fuerza, entonces debe seguir tosiendo. Si la mujer no puede hablar, llorar o reír, entonces inicie la maniobra de Heimlich modificada. Esta maniobra, protege al feto en desarrollo mediante compresiones en el pecho versus compresiones abdominales para desalojar el objeto.

 • Si usted es el único capaz de ayudar, inicie las compresiones en el pecho antes de llamar al 9-1-1 o a los servicios de urgencias. Si hay otra persona disponible, pídale que llame a urgencias mientras comienza a reanimar.
 • Para tener una mejor estabilidad, colóquese detrás de la embarazada con una pierna suya entre las piernas de ella.
 • Coloque sus brazos debajo de cada una de las axilas de la mujer.
 • Coloque el puño, con el pulgar hacia abajo y los nudillos apuntando hacia arriba, en el centro del pecho entre los senos.
 • Realice compresiones repetidas en el pecho de la mujer, hacia adentro de una manera rápida y rítmica comprimiendo los pulmones.
 • Continúe comprimiendo el pecho hasta que arroje el objeto o la mujer pierda la consciencia.

Si la mujer queda inconsciente, siga los siguientes pasos.

 • Coloque a la embarazada en posición supina y asegúrese de llamar a los servicios de urgencias.
 • Realice 30 compresiones torácicas, haga una inclinación de la cabeza / elevación de la barbilla, Busque el objeto y retírelo de ser posible. *No* intente retirar con los dedos si *no* logra visualizar el cuerpo extraño.
 • Intente proporcionar respiración boca-boca. Si no hay elevación de la caja torácica, reposicione la vía aérea e intente una segunda respiración.
 • Si el aire no llena los pulmones, realice 30 compresiones torácicas, intente buscar el objeto nuevamente y retírelo de ser posible.
 • Intente brindar respiración de boca a boca de nuevo. Si no observa elevación de la caja torácica, reposicione la vía aérea e intente de nuevo. Repita este proceso hasta que la vía aérea esté libre.
 • A partir de este momento, verifique el pulso durante un máximo de 10 segundos.
 • Si hay pulso en ausencia de respiración normal, continúe con respiración boca a boca, una respiración cada 5 segundos durante 2 minutos.
 • Después de dos minutos, vuelva a evaluar el pulso y Verifique la respiración.
 • Si no hay pulso palpable, inicie con ciclos completos de RCP hasta que: a) Lleguen los paramédicos o rescatistas b)Llegue un DEA o c)la mujer recupere consciencia.
 • Una vez consciente, la embarazada debe colocarse sobre su lado izquierdo para aumentar el flujo de sangre al corazón y al feto.
 • La embarazada debe acudir al médico lo antes posible; para evaluar posibles lesiones internas.

Más información sobre asfixia en el embarazo

Otras posibles emergencias y complicaciones durante el embarazo

Signos de parto prematuro — signos de trabajo de parto falso (contracciones de Braxton-Hicks), etapas del parto y manejo del dolor de parto.

Parto de urgencia — Guía sobre la anatomía y fisiología, atención prehospitalaria, trabajo de parto, cuidados neonatales, y cuidados postparto.

Sangrado vaginal durante el embarazo — Conozca la diferencia entre manchado y sangrado, cuándo preocuparse y qué causa el sangrado vaginal.

Ruptura prematura de membranas (RPM) — Causas de la salida prematura de líquido amniótico y su manejo por profesionales de la salud.

Incautación — Un resumen de preeclampsia y eclampsia.

Diabetes gestacional — Una revisión exhaustiva de las causas, síntomas, factores de riesgo y complicaciones de la diabetes gestacional.

Enfermedades Crónicas durante el Embarazo — Una evaluación sobre las conductas de riesgo y las enfermedades crónicas de la futura madre.

Dolor abdominal temprano durante el embarazo — Reporte de caso de una mujer de 34 años con un embarazo de 14 semanas, que se presenta en el servicio de urgencias con 5 días de dolor abdominal inespecífico, náuseas y vómitos


Nota

1. [Jeejeebhoy FM, Zelop CM, Lipman S, et al. Paro cardíaco en el embarazo: Una declaración científica de la American Heart Association. Circulación. 2015; 132:1747-1773. doi: 10.1161/CIR.0000000000000300]


Este artículo no incluye toda la información sobre el tema. Por favor contáctenos en  donde podrá contactarse con los autores para agregar información que considere útil en una situación de urgencia de esta índole.

 

https://svca.mx/primeros-auxilios-para-mujeres-embarazadas

Revisado e atualizado por  em Apr 25, 2022

Es médica general y trabaja en un laboratorio de virología e inmunovirología, buscando la respuesta arboviral en modelos celulares.

Αφήστε μια απάντηση