Το Ψυχοθεραπευτικό Κέντρο «Κοχλίας» με μεγάλη χαρά ανακοινώνει τη διεξαγωγή του υβριδικού συνεδρίου με θέμα «Οι πολυπαραγοντικές διαστάσεις του τραύματος: Οι ψυχολογικές, βιολογικές κοινωνικές, έμφυλες, οικογενειακές και εκπαιδευτικές εκφάνσεις του και η αναπαράσταση του στην τέχνη και την καθημερινότητα».

Βασικός σκοπός του υβριδικού συνεδρίου είναι να αναδειχθούν και να ερμηνευθούν οι ακόλουθες θεματικές και  διαστάσεις της έννοιας:

Σύγχρονοι ορισμοί και διαστάσεις του τραύματος: Στερεότυπα και προκαταλήψεις για το Γυναικείο φύλο.

α) Ανισότητα στην εργασία – (Γυάλινη οροφή)

 β) Ο ρόλος της Γυναίκας στην σύγχρονη κοινωνία.

 γ) Η γυναίκα στις μικρές κοινωνίες και η ενδοοικογενειακή βία.

 δ) Κοινωνικές πολιτικές για την Ισότητα των φύλων.

ε) Κοινωνικό φύλο και αθλητισμός (ο ρόλος της γυναίκας στον αθλητισμό)

ζ) Νομοθετικό πλαίσιο για την ισότητα των φύλων και την αντιμετώπιση των κοινωνικών διακρίσεων κατά των γυναικών.

 Η κοινωνιολογική διάσταση του τραύματος. Ατομικό και συλλογικό τραύμα.

α) Τραύματα στην ψηφιακή πραγματικότητα. Οι νέες τεχνολογίες ως πιθανά πεδία μορφών τραύματος.

β) Cyber Bullying

γ) Τραυματικά γεγονότα στην εκπαίδευση (εκφοβισμός, βία, αποκλεισμοί)

Πολεμικές συρράξεις, αιχμαλωσία, βομβαρδισμοί, τρομοκρατικές ενέργειες, μεταναστευτικές ροές και τραύμα.

 α) Πρωτογενή και δευτερογενή τραύματα. Οι ψυχολογικές συνέπειες στους μάρτυρες του τραύματος.

β) Η ενοχή της επιβίωσης. Μηχανισμοί προσαρμογής στο βίωμα του τραύματος.

γ) Υποστηρικτικά δίκτυα, νομοθεσία και θεσμοί. Ευρωπαϊκές στρατηγικές για την αντιμετώπιση του τραύματος της Μετανάστευσης.

δ) Πολιτισμικά τραύματα γυναικοκτονίες, βιασμοί

ε) Ασθένεια, δημόσια υγεία και τραύμα.

Θεραπευτικές, συμβουλευτικές και ερευνητικές προσεγγίσεις για το τραύμα.

α) Τραυματικές εμπειρίες που προέρχονται από τις πανδημίες και τον εγκλεισμό

β) Η ψυχαναλυτική και γνωστική-συμπεριφοριστική, ουμανιστική και ολιστική διάσταση του τραύματος

γ) Διαχείριση μετατραυματικού στρες

δ) Οικογενειακή θεραπεία και τραύμα. Ενδοοικογενειακή βία. (Οι διαφυλικές διαστάσεις του τραύματος).

Λογοτεχνία, τέχνη, ΜΜΕ και τραύμα

α) Όταν η  τέχνη αποτυπώνει το τραύμα

β) Το τραύμα γραμμένο στο δέρμα.

 Φόρουμ (στρογγυλά τραπέζια συζητήσεων) με θέματα:

α) Σεξουαλική κακοποίηση και  το αποτύπωμά της, όταν η γυναίκα βιώνει περιστατικά βίας (έμφυλη ή ενδοοικογενειακή)

β) Όταν το τραύμα εκδηλώνεται στο σώμα

γ) Ενδοοικογενειακή βία – Σεξουαλική κακοποίηση

δ) Όταν η  σεξουαλική κακοποίηση εισέρχεται στο θεραπευτικό δωμάτιο.

ε) Προσομοίωση βιωματικών συνεδριών για το τραύμα

ζ) Αναπηρία και τραυματικές εμπειρίες

η) Διαφορετικότητα & Περιθωριοποίηση

Οι περισσότερες αναφορές σχετικά με τη διαφορετικότητα  επικεντρώνονται συχνά  στο φύλο και τη φυλή. Αντίθετα, έχει δοθεί περιορισμένη προσοχή στα άτομα με αναπηρίες ως τη μεγαλύτερη μειονοτική ομάδα στον κόσμο.

Φόρουμ συζητήσεων ( large Group) με θέματα:

α)  Πως αντιμετωπίζουμε ως άτομα και ως κοινωνία μια  σωματική ή πνευματική αναπηρία που περιορίζει ουσιαστικά μία ή περισσότερες σημαντικές δραστηριότητες της ζωής του ατόμου?

  β) Πως μαθαίνουμε στα παιδιά μας την  έννοια της ενσυναίσθησης στην  διαφορετικότητα που  περιλαμβάνει την αποδοχή και τον σεβασμό?

δ) Τα στερεότυπα στην διαφορετικότητα του χρώματος, της φυλής, της ιδιαιτερότητας σε άτομα με αναπηρία  όπως έλλειψη ακοής ή όρασης, με  σύνδρομο Down και  άτομα με περιορισμένη κινητικότητα:

Φόρουμ συζητήσεων με θέμα: Κλιματική αλλαγή και οι επιπτώσεις της στην υγεία.

Πως η απότομη και απρόβλεπτη αλλαγή του περιβάλλοντος, επηρεάζει κυρίως την ψυχική υγεία προκαλώντας  μετατραυματικό στρες (PTSD)

Ο στόχος του Συνεδρίου είναι να αποτελέσει βήμα διαλόγου και παρουσίασης των νέων επιστημονικών εξελίξεων στους τομείς της κοινωνιολογίας, της εκπαίδευσης και της ψυχικής υγείας, εξασφαλίζοντας παράλληλα τη διεπιστημονικότητα των προσεγγίσεων. Ελπίζουμε να συμβάλλει τόσο στην επιμόρφωση και την ενημέρωση, όσο και στην ανάδειξη σημαντικών θεμάτων που ταλανίζουν την κοινωνία σήμερα.

 Χρόνος και τόπος διεξαγωγής:                                                                                                                                                                    

 Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, ενώ για κάθε θεματική ενότητά του παρέχεται δυνατότητα παρακολούθησης ή και εισήγησης σε παράλληλη συνεδρία

μέσω Zoom. Η πρόσβαση στην υπηρεσία γίνεται με τη χρήση ενός απλού φυλλομετρητή (web browser), χωρίς την απαίτηση εξειδικευμένων τεχνικών γνώσεων.

Το συνέδριο θα ξεκινήσει την Παρασκευή 17 Μάϊου 2024 και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 19 Μαΐου 2024

Σας προσκαλούμε να συμμετάσχετε ενεργά στο συνέδριο και να συμβάλετε στην επιτυχία του με τις γνώσεις, την εμπειρία, τον ενθουσιασμό και τις νέες ιδέες σας. Είμαστε βέβαιοι ότι το Συνέδριο αυτό θα αποτελέσει μία νέα ευκαιρία για μία επωφελή και εποικοδομητική επιστημονική συνάντηση που θα δικαιώσει τις προσδοκίες μας.

Χρόνος διεξαγωγής: 17-18 -19 Μαΐου 2024

Τόπος διεξαγωγής: Αθήνα & διαδικτυακά για όλη την Ελλάδα. 

                                                     

 

ΤΡΑΥΜΑ ΚΑΙ ΣΩΜΑ 

Ο βαθμός στον οποίο το σώμα μπορεί τότε να γίνει αισθητό ως ένα φιλόξενο ή αφιλόξενο σπίτι για τον εαυτό μας θα αντικατοπτρίζει επομένως την ποιότητα των πρώτων εμπειριών με τους άλλους και των ταυτίσεων μας.

Την Παρασκευή στις 17/05 το συνέδριο ξεκινά στις 10.00 π.μ με την προσυνεδριακή  ομιλία της  Καθηγήτριας 

  Alessandra Lemma  BSc., MA, MPhil (Cantab.), MSt (Oxon.) D. Clin Psych., Dip. Συμβουλευτική Ψυχολόγος.

Είναι Ορκωτός Κλινικός και Συμβουλευτικός Ψυχολόγος, Ψυχαναλυτής και Μέλος της Βρετανικής Ψυχαναλυτικής Εταιρείας.

Έχει εργαστεί στον τομέα του NHS και άλλων υπηρεσιών ψυχικής υγείας για περισσότερα από 35 χρόνια με εξειδίκευση στη θεραπεία ενηλίκων και εφήβων με ήπια έως σοβαρά προβλήματα ψυχικής υγείας.

Τώρα είναι σύμβουλος στο κέντρο Anna Freud και εργάζεται σε ιδιωτικό ιατρείο στο Queen Anne Street Practice και στο Regent’s Park/Primrose Hill Practice δουλεύοντας τόσο με εφήβους όσο και με ενήλικες.

Μέχρι το 2016 εργάστηκε στο Tavistock and Portman NHS Foundation Trust όπου ήταν σε διάφορα σημεία Υπεύθυνη Ψυχολογίας, Διευθύντρια της Μονάδας Ανάπτυξης Ψυχολογικών Θεραπειών και Καθηγήτρια Ψυχολογικών Θεραπειών (από κοινού με το Πανεπιστήμιο του Essex). Εργάστηκε επίσης ως Σύμβουλος Ψυχοθεραπεύτρια Ενηλίκων στην Κλινική Portman όπου ειδικεύτηκε στην εργασία με τρανς άτομα.

Είναι Μέλος της Βρετανικής Ψυχαναλυτικής Εταιρείας και Επισκέπτρια Καθηγήτρια, Μονάδα Ψυχανάλυσης, University College του Λονδίνου. Στο παρελθόν έχει εργαστεί ως Clinical Tutor στο UCL Doctorate in Clinical Psychology και στο UCL MSc in Psychoanalytic Studies όπου ήταν καθηγήτρια μαθημάτων μεταξύ 2003-2005.

Η εκπαίδευση και η εμπειρία της σε μια σειρά θεραπευτικών τρόπων στηρίζουν την προσέγγισή της στην αξιολόγηση της καταλληλόλητας για ψυχολογικές παρεμβάσεις. Εκτός από την εκπαίδευσή της σε μακροχρόνιες ψυχαναλυτικές παρεμβάσεις, είναι επίσης έμπειρη εκπαιδεύτρια, επόπτρια και θεραπεύτρια σε μια σειρά από σύντομες ψυχολογικές παρεμβάσεις βασισμένες σε τεκμήρια όπως η Διαπροσωπική Ψυχοθεραπεία (IPT), μια από τις εγκεκριμένες θεραπείες NICE για τη θεραπεία της κατάθλιψης. και Δυναμική Διαπροσωπική Θεραπεία (DIT). Είναι επόπτρια και εκπαιδεύτρια στη Διαπροσωπική Ψυχοθεραπεία (IPT). Μαζί με τους καθηγητές Peter Fonagy και Mary Target, ηγήθηκε στην ανάπτυξη ενός νέου πρωτοκόλλου για μια σύντομη ψυχοδυναμική παρέμβαση για διαταραχές της διάθεσης, τη Δυναμική Διαπροσωπική Θεραπεία (DIT) που προσφέρεται τώρα στο NHS στο Ηνωμένο Βασίλειο και σε πολλές άλλες χώρες ( http ://www.dit.org ).

Μέχρι το 2020 ήταν η  γενική συντάκτρια της σειράς βιβλίων New Library of Psychoanalysis . Μεταξύ 2008 και 2011 ήταν Αρχισυντάκτρια του περιοδικού  Psychoanalytic Psychotherapy: Applications, Theory and Research . Μεταξύ 2011-2018 ήταν μια από τις περιφερειακές συντάξεις του International Journal of Psychoanalysis. Επί του παρόντος Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του International Journal of Psychoanalysis.

Ήταν αποδέκτης του βραβείου Sigourney 2022 ως αναγνώριση της εφευρετικής της θεωρητικής και κλινικής συνεισφοράς στην κατανόηση των πρακτικών τροποποίησης του σώματος, των επιπτώσεων της τεχνολογίας στην ψυχική λειτουργία και τις ταυτότητες των τρανς, καθώς και για τις προσπάθειές της να διαδώσει την ψυχαναλυτική σκέψη και εφαρμογές παγκοσμίως. 

Δίνει εκτενείς διαλέξεις στο Ηνωμένο Βασίλειο και διεθνώς και έχει  δημοσιεύσει αρκετά βιβλία για την ψυχοθεραπεία και την ψυχανάλυση. Τα κλινικά και θεωρητικά της ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στις διαταραχές της εικόνας του σώματος (ιδιαίτερα τη σωματική δυσμορφία και τις πρακτικές τροποποίησης του σώματος), την ταυτότητα φύλου, το τραύμα, τον αντίκτυπο της εικονικής τεχνολογίας, την ανάπτυξη των εφήβων και την εφαρμοσμένη ηθική.