Μάιος 2024
No event found!

Όταν τα oικογενειακά μυστικά εισέρχονται στο δωμάτιο θεραπείας

Webinar Οκτώβριος 2022

14/10/22 έως 28/10/22

Ασύγχρονη επικοινωνία μέσω mail.

 

                                                                          Η κεντρική λειτουργία της μη λεκτικής έκφρασης, σαν κύριο μέσο επικοινωνίας                                                                                    

στις ανθρώπινες διαπροσωπικές σχέσεις,  υπογραμμίστηκε το 1872 από το Δαρβίνο.

                                                               Διαχρονικά, η σημασία των μη λεκτικών μηνυμάτων στη λειτουργία των κοινωνιών είναι σημαντική,                                                                                                           γιατί προβάλλουν τις απόκρυφες ψυχικές και συναισθηματικές προθέσεις των ανθρώπων,     

                           που συντελούν αποτελεσματικά στην επικοινωνιακή διεργασία και οι οποίες  

δεν θα ήταν δυνατόν να εκδηλωθούν με λέξεις.

Ένα παράδειγμα του κώδικα  μη λεκτικής επικοινωνίας,  γνωστή  ως μεταμηνύματα, 

 συμβαίνει με την  Νάντια (Η γυναίκα που αναλύω στο άρθρο μου).  

 Η Νάντια  ξεκίνησε  την 12χρονη μέχρι σημερα θεραπεία μαζί μου όταν ήταν 34 χρονών .

Το αίτημα της ήταν οι αγχώδης διαταραχές , η δυσκολία της για κοινωνικοποίηση και ο φόβος εγγύτητας.

 

 

  Τα μυστικά, τα όνειρα, η σχέση των αδελφιών,

και η γλώσσα του σώματος.

                                                                                               

                                                                                         Περίληψη του Άρθρου

Ανοίγοντας την πόρτα αντίκρισα μια γυναίκα ψηλή 1.70,  με πολύ προσεγμένο ντύσιμο, καλοχτενισμένο μαλλί, περιποιημένα χέρια, με περίπου 10 κιλά περισσότερο σε αναλογία με  το ύψος που είχε, δεν θα την πω υπέρβαρη, αλλά τα σημεία που είχε το περισσότερο λίπος μου προκάλεσαν την προσοχή, ήταν όλα γύρω από την κοιλιακή χώρα με άνοιγμα προς το στομάχι και προς τα γόνατα, (ήταν σαν να φορούσε μια στρογγυλή κουλούρα σαν  αυτή που φορούν τα παιδιά στην κολύμβηση).

Ο Kuchuck, (2014)  αναφέρει ότι η πρόκλησή μας ως Σχεσιακοί αναλυτές δεν είναι να παλέψουμε για πράγματα ακατόρθωτα- δηλαδή την εξαφάνιση της υποκειμενικότητάς μας (το μεγαλύτερο κομμάτι της οποίας είναι ασυνείδητο και επομένως πέρα από τον έλεγχό μας) ή την επίτευξη της ουδετερότητας ή / και την επίτευξη “τέλειας” κλινικής τεχνικής και συμπεριφοράς- όποια κι αν είναι αυτή. H αποστολή μας είναι να δημιουργήσουμε χώρο και να ανακαλύψουμε στο μέγιστο βαθμό τα ανάρμοστα και γεμάτα ντροπή μέρη του εαυτού μας και των άλλων.

Το webinar σεμινάριο  έχει ως αντικείμενο τη μελέτη των οικογενειακών δυναμικών   ως πολυπαραγοντικό κοινωνικό και ψυχολογικό φαινόμενο, και τα ναρκισσιστικά τραυματα.

Παρέχει μέσα από την διερεύνηση της βινιέτας τις απαραίτητες δεξιότητες και παρεμβάσεις για τη σταθεροποίηση των συμπτωμάτων του τραύματος και την γεφύρωση της εφηβικής ηλικίας με την ενήλικη θέση, εστιάζουμε πως λειτουργεί η Σπειροειδής Κίνηση για την  αποκατάσταση  των τραυμάτων, σε μια εξελικτική πορεία υγιούς κοινωνικοποίησης.

Σκοπός του  webinar και το μοίρασμα της μελέτης του άρθρου, είναι να αποσαφηνίσει βασικές θεωρητικές έννοιες που άπτονται  της ατομικής θεραπείας, αλλά και να παρουσιάσει τα οικογενειακά δυναμικά που εισέρχονται στο θεραπευτικό δωμάτιο,   πως τα σύγχρονα ερμηνευτικά πρότυπα συνεργάζονται με την σπειροειδή κίνηση    «εμπειρικά/διερευνητικά»  ως δεδομένα που σχετίζονται με αυτό.

 • Η συγγραφέας θα επιχειρήσει  να απαντήσει  μαζί σας  σε ερωτήματα όπως:
 • Τι είναι τα μη λεκτικά μηνύματα?
 • Τι προκαλεί την αναπαραγωγή διαγενεολογικών τραυμάτων?
 • Ποια είναι τα ποιο συχνά χαρακτηριστικά της οικογένειας που φέρει στα μη ομολογούμενα τραύματα?
 • Τι ευνοεί στην θεραπευτική σχέση ώστε να δημιουργηθεί ένα ασφαλές περιβάλλον για την ομολογία του τραύματος, (μυστικό)??

Ο συμμετέχων θα καταλάβει πως η τέχνη της ψυχοθεραπείας  και τα θεραπευτικά εργαλεία συμβάλλουν σημαντικά στη ρύθμιση των συναισθημάτων, και την εμφάνιση καταπιεσμένων οικογενειακών τραυμάτων.

Μέσα από αυτή την εμπειρία ο συμμετέχων  θα αποκομίσει σημαντικές πληροφορίες που είναι χρήσιμες για την καλύτερη κατανόηση των  θεραπευτικών  μοντέλων που λειτουργούν  στο φαινόμενο των άρρητων μορφών συμπεριφορών και αλληλεπιδράσεων.

Ως άνθρωποι και ως θεραπευτές με τους θεραπευόμενους μας, βιώνουμε μια σύνθετη πραγματικότητα ανάμεσα στο υποκείμενο – αντικείμενο και συχνά εκτεθειμένοι σε νέες προκλήσεις και αβεβαιότητες. 

Ο τρόπος που εμπεριέχουμε τις γνώσεις των θεωριών και ο τρόπος που θα κάνουμε τις θεραπευτικές παρεμβάσεις μας, είναι ο τρόπος που έχουν κτιστεί οι παιδικές μας εμπειρίες, είτε είναι συγκρουσιακές, είτε αγαπητικές κατά Winnicott, είμαστε συν δημιουργοί στην τέχνη της αναζήτησης, αναγνώρισης, και ελπίδας.   

Κάθε θεραπευτική συνάντηση  στο δωμάτιο θεραπείας λειτουργεί ως ένα ιστορικό αρχείο και συγχρόνως ως ένα εργαστήριο που καλλιεργείται η σχέση και ελπίδα. Απο το εκεί και τότε στο εδώ και τώρα.  

Ο σκοπός  αυτού του μαθήματος αποσκοπεί ώστε   να φωτιστούν οι  επιστημονικές προσπάθειες στην  θεμελιώδη δυναμική της υποομάδας των  αδελφιών της οικογένειας.

Απευθύνεται σε  θεραπευτές όλων των θεωρητικών προσεγγίσεων  που εργάζονται με  εφήβους, ενήλικες και τις οικογένειές τους. Καλωσορίζουμε επίσης, φοιτητές & μεταπτυχιακούς, ψυχολογίας, σύμβουλους οικογένειας, κοινωνικούς λειτουργούς, ψυχοθεραπευτές,  ανθρώπους από όλες τις σταδιοδρομίες της ψυχικής υγείας που ενδιαφέρονται για την ανάπτυξη περισσοτέρων  γνώσεων  για το τραύμα στην οικογένεια.

                                                                                                   Χρήσιμες πληροφορίες του Σεμιναρίου

Το κόστος εγγραφής για το σεμινάριο των 2 εβδομάδων είναι:

  10 ευρώ για τους συμμετέχοντες που έχουν εγγραφεί  στο  Πρόγραμμα Συμπληρωματικής Επιμόρφωσης .

25 ευρώ για τα μέλη της κοινότητας viber του Koxlia

                                                                                                           Οι παραπάνω τιμές είναι χωρίς Φ.Π.Α

35 ευρώ με Φ.Π.Α  για άτομα που θέλουν να συμμετέχουν εκτός προγράμματος και κοινότητας.

                                                       Για όσους παρακολουθήσουν το πρώτο webinar θα δοθεί έκπτωση 5%  στα επόμενα webinar.

Θα δοθούν τμηματικά  πληροφορίες του άρθρου για περισσότερη διερεύνηση και μελέτη.

Το διαδικτυακό σεμινάριο πραγματοποιείται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο Google Groups.

Όλοι οι συμμετέχοντες θα λαμβάνουν  όλα τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στην αλληλογραφία τους και θα μπορούν να στείλουν τις ομιλίες τους σε ολόκληρη την ομάδα μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Η δήλωση συμμετοχής στο Σεμινάριο είναι μέχρι τις 13/10/2022 στο: info@healthofsoul.gr

1) Με αποστολή των στοιχείων και την επιθυμία σας για συμμετοχή στο: info@healthofsoul.gr

2) Για κράτηση θέσης πραγματοποιείτε κατάθεση του ποσού  σε τραπεζικό  λογαριασμό  της Τράπεζας Πειραιώς   που θα σας δοθεί με την δήλωση συμμετοχή σας, και αποστολή της απόδειξης με mail στον φορέα που διοργανώνει το σεμινάριο. 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Αν η μεταφορά του ποσού γίνει από διαφορετική τράπεζα, ο συμμετέχων  καλείται να καλύψει όλα τα έξοδα μεταφοράς. 

                                                                    Το πρόγραμμα του σεμιναρίου θα είναι ως εξής:

Χρήσιμες πληροφορίες για τον τρόπο επικοινωνίας  των συμμετεχόντων.

Ο τρόπος  επικοιωνίας ειναι εξ-αποστάσεως, μέσω e-mail, δλδ, θα πραγματοποιηθεί μέσω (ηλεκτρονικού ταχυδρομείου) και καθώς πραγματοποιείται για πρώτη  φορά στην Ελλάδα, δίνονται καποιες χρήσιμες πληροφορίες.

Ο  κάθε συμμετέχων που έχει ολοκληρώσει την εγγραφή του,  θα λάβει ένα κωδικό ωστε να εισέλθει στην πλατφόρμα των e-mail του Σεμιναρίου,  στις 14/10 παράλληλα με την αλληλεπίδραση γνωριμίας μεταξύ των συμμετεχόντων, θα είναι διαθέσιμο το πρώτο τμήμα του κειμένου της βινιέτας, (3 σελίδες), για συλλογή πληροφοριών, και καθοδήγηση απο την συγγραφέα της βινιέτας, για την ομαλή εξέλιξη του σεμιναρίου.  Υπάρχει η  ευελιξία για τον καθέναν, καθ όλη την διάρκεια των 2 εβδομάδων  να διαβάζει όλα τα μηνύματα των συμμετεχόντων,  να μοιράζεται τις σκέψεις ή απορίες στους δικούς του χρόνους.  

Οι απαντήσεις περιορίζονται στις 250 λέξεις σε κάθε αποστολή.

Δίνεται Βεβαίωση παρακολούθησης σε όσους απαντούν σε καθημερινή αλληλεπίδραση με κείμενο εως 30 λέξεων, και αποστολή περίληψης  του σεμιναρίου 250 λέξεις, δύο ημέρες (30/10/22) μετα την λήξη του σεμιναρίου.

14 Οκτωβρίου: Οι συντονιστές συστήνονται,  παρουσιάζουν και  συζητούν το θέμα του άρθρου  μεταξύ τους, ενώ οι συμμετέχοντες αρχίζουν να συστήνονται.

15 έως 25 Οκτωβρίου:  Αρχίζει ο διάλογος μεταξύ των συμμετεχόντων, μοιράζονται τις σκέψεις τους από τις πληροφορίες για την βινιέτα.

26εως 28 Οκτωβρίου:  Θα προσπαθήσουμε να συνοψίσουμε τα κύρια θέματα που συζητήθηκαν και ενδεχομένως να διερευνήσουμε  εκείνα που χρειάζονται περισσότερες πληροφορίες.

Την τελευταία ημέρα  28/10 ώρα 22.00 θα ολοκληρωθεί  με τις ευχαριστίες  μεταξύ των  συμμετεχόντων.

Με την ολοκλήρωση  του webinar σεμιναρίου  θα δοθεί  βεβαίωση παρακολούθησης, σε όσους συμμετέχουν καθημερινά τουλάχιστον με μια ανάρτηση τους επι του θέματος της βινιέτας.

  Λέξεις κλειδιά:
Θεωρία προσκόλλησης
Επίδραση του τραύματος στην προσκόλληση και την ανάπτυξη του παιδιού.
Η Τραυματική  προσκόλλησης στην ενήλικη ζωή .

Το κέντρο Koxlias διατηρεί την ευθύνη για αυτό το πρόγραμμα και το περιεχόμενό του.

Δήλωση Συμμετοχής 

info@healthofsoul.gr 

  Εισαγάγετε ένα έγκυρο email

  Υποβάλλοντας αυτήν τη φόρμα μέσω αυτής της διαδικτυακής πύλης, αναγνωρίζετε και αποδέχεστε τους κινδύνους μετάδοσης των πληροφοριών υγείας σας μέσω αυτού του μη κρυπτογραφημένου email και ηλεκτρονικού μηνύματος και επιθυμείτε να συνεχίσετε παρά τους κινδύνους αυτούς. Κάνοντας κλικ στην επιλογή "Ναι, θέλω να υποβάλω αυτήν τη φόρμα", συμφωνείτε ότι ο Κοχλίας είναι ακίνδυνος για μη εξουσιοδοτημένη χρήση, αποκάλυψη ή πρόσβαση στις προστατευόμενες πληροφορίες που αποστέλλονται μέσω αυτού του ηλεκτρονικού μέσου.

  Κυριακή Μερτζάνη

  Σχεσιακή Ψυχοθεραπεύτρια MSc

  Ατομική – Ομαδική Σχεσιακή Θεραπεία

  Εφήβων – Ενηλίκων – Ζεύγους

  Συντονίστρια ομάδων Εφήβων – Ενηλίκων

  Τηλ. επικοινωνίας: 210-7703823.