Βίκυ Ζαφείρη

                                                                                 Χορογράφος Ολιστική Εναλλακτική Θεραπεύτρια MSc                                                                                                         Μέλος του Ε.Σ.ΣΙ.Α.Σ Επαγγελματικό Σωματείο Συμπληρωματικής Ιατρικής και Ανθρωπιστικών Σπουδών

Ο χορός είναι η πιο θεμελιώδης και μοναδική μορφή τέχνης, επηρεάζει τους ανθρώπους πνευματικά, απ το πρώτο στάδιο της ζωής τους. Μετά τα τελειοποιεί κοινωνικά και σωματικά. Ως μορφή θεραπείας βοηθά άτομα με χρόνιες ασθένειες. βοηθάει επίσης κοινωνικά και σωματικά κακοποιημένα άτομα για να εκτονώσουν την συγκίνηση, το θυμό και την απογοήτευση, σε νοητικό επίπεδο. Επειδή ο χορός αναπτύσσει μια ήπια συμπεριφορά, ηρεμία και ισχυρή σκέψη, χρησιμοποιείται επίσης ευρέως για παιδιά και νέους σε αναπτυξιακά προγράμματα. Μετά από όλα, είναι φυσικό η ανθρώπινη συμπεριφορά, να μπορεί απλώς να είναι μια πιο ευχάριστη μορφή δραστηριότητας για όλους.

Οι βασική ιδέα του προγράμματος εναλλακτικής θεραπείας Ακούω τον Εαυτο Αφουγκράζομαι το Σώμα μου του κέντρου Koxlias Ψυχοθεραπεία Συμβουλευτική και Εκπαίδευση, είναι η εξάσκηση της κίνησης του σώματος και η σχέση που έχουμε μαζί του. Αναγνωρίζοντας ότι τα ψυχικά και συναισθηματικά προβλήματα συχνά κρατούνται στο σώμα υπό την μορφή μυϊκής έντασης και περιορισμένων κινήσεων.

 

Η Σωματoκίνηση είναι μια εκφραστική δημιουργική διαδικασία που ενθαρρύνει την αυτογνωσία προς την ενσωματωμένη γνώση και τις σωματοκετρικές δραστηριότητες, μετακινεί την αίσθηση του σώματος σε μια βαθύτερη γνώση των λειτουργικών αντιδράσεων, ότι μπορείς να γνωρίζεις περισσότερα για το σώμα σου απ ότι μπορείς να πεις. Η κίνηση είναι το πρώτο εκφραστικό στάδιο της γλώσσας «μη λεκτικής επικοινωνίας» που το βρέφος αναγνωρίζει το σώμα του και συνδέεται σχεσιακά μαζί του.

Τα σωματικά οφέλη της χοροθεραπείας ως άσκηση είναι καλά τεκμηριωμένα. Μελέτες έχουν δείξει ότι η σωματική δραστηριότητα Είναι γνωστό ότι αυξάνει τις ειδικές ουσίες νευροδιαβιβαστών στον εγκέφαλο (ενδορφίνες), οι οποίες δημιουργούν μια κατάσταση ευεξίας.
Και η συνολική κίνηση του σώματος όπως ο χορός ενισχύει τις λειτουργίες άλλων συστημάτων του σώματος, όπως το κυκλοφορικό, αναπνευστικό, σκελετικό και μυϊκό σύστημα.