Όταν τα οικογενειακά μυστικά εισέρχονται στο δωμάτιο θεραπείας

Webinar Οκτώβριος 2022

14/10/22 έως 28/10/22

Ασύγχρονη επικοινωνία μέσω mail.

Σεμινάρια
Ασύγχρονη Επικοινωνία μέσω mail.

Η κεντρική λειτουργία της μη λεκτικής έκφρασης, σαν κύριο μέσο επικοινωνίας στις ανθρώπινες διαπροσωπικές σχέσεις, υπογραμμίστηκε το 1872 από το Δαρβίνο.

Διαχρονικά, η σημασία των μη λεκτικών μηνυμάτων στη λειτουργία των κοινωνιών είναι σημαντική, γιατί προβάλλουν τις απόκρυφες ψυχικές και συναισθηματικές προθέσεις των ανθρώπων, που συντελούν αποτελεσματικά στην επικοινωνιακή διεργασία και οι οποίες δεν θα ήταν δυνατόν να εκδηλωθούν με λέξεις.

Ένα παράδειγμα του κώδικα μη λεκτικής επικοινωνίας, γνωστή ως μετα-μηνύματα,
συμβαίνει με την Νάντια (Η γυναίκα που αναλύω στο άρθρο μου).

Η Νάντια ξεκίνησε την 12χρονη μέχρι σημερα θεραπεία μαζί μου όταν ήταν 34 χρονών Το αίτημα της ήταν οι αγχώδης διαταραχές, η δυσκολία της για κοινωνικοποίηση, και ο φόβος εγγύτητας.

Συγγραφέας του άρθρου:

Κυριακή Μερτζάνη

Σχεσιακή Ψυχοθεραπεύτρια MSc

Περίληψη του Άρθρου

Ανοίγοντας την πόρτα αντίκρισα μια γυναίκα ψηλή 1.70, με πολύ προσεγμένο ντύσιμο, καλοχτενισμένο μαλλί, περιποιημένα χέρια, με περίπου 10 κιλά περισσότερο σε αναλογία με το ύψος που είχε, δεν θα την πω υπέρβαρη, αλλά τα σημεία που είχε το περισσότερο λίπος μου προκάλεσαν την προσοχή, ήταν όλα γύρω από την κοιλιακή χώρα με άνοιγμα προς το στομάχι και προς τα γόνατα, (ήταν σαν να φορούσε μια στρογγυλή κουλούρα σαν αυτή που φορούν τα παιδιά στην κολύμβηση).

Ο Kuchuck, (2014) αναφέρει ότι η πρόκλησή μας ως Σχεσιακοί αναλυτές δεν είναι να παλέψουμε για πράγματα ακατόρθωτα- δηλαδή την εξαφάνιση της υποκειμενικότητάς μας (το μεγαλύτερο κομμάτι της οποίας είναι ασυνείδητο και επομένως πέρα από τον έλεγχό μας) ή την επίτευξη της ουδετερότητας ή / και την επίτευξη “τέλειας” κλινικής τεχνικής και συμπεριφοράς- όποια κι αν είναι αυτή. H αποστολή μας είναι να δημιουργήσουμε χώρο και να ανακαλύψουμε στο μέγιστο βαθμό τα ανάρμοστα και γεμάτα ντροπή μέρη του εαυτού μας και των άλλων.
Αυτό το webinar σεμινάριο παρέχει μέσα απο την διερεύνηση της βινιέτας τις απαραίτητες δεξιότητες και παρεμβάσεις για τη σταθεροποίηση των συμπτωμάτων του τραύματος και την γεφύρωση της εφηβικής ηλικίας με την ενήλικη θέση, εστιάζουμε πως λειτουργεί η σπειροειδή κίνηση για την αποκατάσταση σε μια εξελικτική πορεία υγιούς κοινωνικοποίησης.

Το webinar σεμινάριο έχει ως αντικείμενο τη μελέτη των οικογενειακών δυναμικών ως πολυπαραγοντικό κοινωνικό και ψυχολογικό φαινόμενο.

Σκοπός του webinar και το μοίρασμα της μελέτης του άρθρου, είναι να αποσαφηνίσει βασικές θεωρητικές έννοιες που άπτονται της ατομικής θεραπείας, αλλά και να παρουσιάσει τα οικογενειακά δυναμικά που εισέρχονται στο θεραπευτικό δωμάτιο, πως τα σύγχρονα ερμηνευτικά πρότυπα συνεργάζονται με την σπειροειδή κίνηση «εμπειρικά/διερευνητικά» ως δεδομένα που σχετίζονται με αυτό.
 Η συγγραφέας θα επιχειρήσει να απαντήσει μαζί σας σε ερωτήματα όπως:
 Τι είναι τα μη λεκτικά μηνύματα?
 Τι προκαλεί την αναπαραγωγή διαγενεολογικών τραυμάτων?
 Ποια είναι τα ποιο συχνά χαρακτηριστικά της οικογένειας που φέρει στα μη ομολογούμενα τραύματα?
 Τι ευνοεί στην θεραπευτική σχέση ώστε να δημιουργηθεί ένα ασφαλές περιβάλλον για την ομολογία του τραύματος, (μυστικό)??

Ο συμμετέχων θα καταλάβει πως η τέχνη της ψυχοθεραπείας και τα θεραπευτικά εργαλεία συμβάλλουν σημαντικά στη ρύθμιση των συναισθημάτων και στην εμφάνιση καταπιεσμένων οικογενειακών τραυμάτων.

Μέσα από αυτή την εμπειρία ο συμμετέχων θα αποκομίσει σημαντικές πληροφορίες που είναι χρήσιμες για την καλύτερη κατανόηση των θεραπευτικών μοντέλων που λειτουργούν στο φαινόμενο των άρρητων μορφών συμπεριφορών και αλληλεπιδράσεων.

Ο σκοπός αυτού του μαθήματος αποσκοπεί ώστε να φωτιστούν οι επιστημονικές προσπάθειες στην θεμελιώδη δυναμική της υποομάδας των αδελφιών της οικογένειας.

Το κόστος εγγραφής για το σεμινάριο των 2 εβδομάδων είναι 25 ευρώ χωρίς Φ.Π.Α
Θα δοθούν τμηματικά οι πληροφορίες της βινιέτας για περισσότερη διερεύνηση και μελέτη.
Το διαδικτυακό σεμινάριο πραγματοποιείται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο GoogleGroups.
Οι συμμετέχοντες θα λάβουν όλα τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στην αλληλογραφία τους και θα μπορούν να στείλουν τις ομιλίες τους σε ολόκληρη την ομάδα μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Η δήλωση συμμετοχής στο Σεμινάριο είναι μέχρι τις 20/09/2022, στο:info@healthofsoul.gr
1) Με αποστολή των στοιχείων και την επιθυμία σας για συμμετοχή.
2) Για κράτηση θέσης πραγματοποιείται κατάθεση του ποσού 25 ευρώ + Φ.Π.Α σε τραπεζικό λογαριασμό που θα δοθεί με την δήλωση συμμετοχή σας, και αποστολή της απόδειξης με mail στον φορέα που διοργανώνει το σεμινάριο.
Το πρόγραμμα του σεμιναρίου θα είναι ως εξής:

14 Οκτωβρίου: Οι συντονιστές συστήνονται, παρουσιάζουν και συζητούν το θέμα του άρθρου μεταξύ τους, ενώ οι συμμετέχοντες αρχίζουν να συστήνονται.

15 έως 25 Οκτωβρίου: Αρχίζει ο διάλογος μεταξύ των συμμετεχόντων, μοιράζονται τις σκέψεις τους από τις πληροφορίες για την βινιέτα.

26εως 28 Οκτωβρίου: Θα προσπαθήσουμε να συνοψίσουμε τα κύρια θέματα που συζητήθηκαν και ενδεχομένως να διερευνήσουμε εκείνα που χρειάζονται περισσότερες πληροφορίες, την τελευταία ημέρα 28/10 ωρα 22.00 θα ολοκληρωθεί με τις ευχαριστίες μεταξύ των συμμετεχόντων.

Προσωπικά εγω και η ομάδα του Koxlia θέλουμε να σας ευχαριστήσουμε για το ενδιαφέρον σας, είμαστε στην διάθεση σας για οτι χρειαστείτε Κυριακή Μερτζάνη
Ομάδα Koxlia