Σχετικά με την

Κυριακή

Σχεσιακή Ψυχοθεραπεύτρια MSc
Ατομική & Ομαδική Ψυχοθεραπεία

Διεξάγει διαλέξεις, σεμινάρια και εργαστήρια συμβουλευτικής για τη σχέση Γονέα-Παιδιού.
Είναι Διδάσκουσα σε επιμορφωτικά προγράμματα με αριθμό Πιστοποίησης από το ΛΑΕΚ (κωδικός ΠΑΠ 77670). Γράφει άρθρα σχετικά με τη σχέση Γονέα-Παιδιού και την αναπαραγωγή της Αλεξίθυμης κατάστασης.

Συντονίστρια ομάδων Εφήβων

Με ειδίκευση στις Κλινικές Δεξιότητες με βάση τη Σχεσιακή Ψυχανάλυση & Ψυχοθεραπεία. από το Institute for Relational & Group Psychotherapy

Εχει παρακολουθήσει τα Διατμηματικά μαθήματα Εισαγωγής στην Θεωρία & Πράξη της Σχεσιακής Ψυχανάλυσης και Ψυχοθεραπείας του ΙΣΟΨ στο ΨΝΑ Δρομοκαιτειο. (2018-2020).

Μέλος της American Psychological Association APA

Μέλος του American Group Psychotherapy Association AGPA

Μέλος της International Association for Relational Psychoanalysis and Psychotherapy IARPP New York
Member of the International Association for Group Psychotherapy and Group Processes (IAGP)

Το Οραμα Της

Σε μία Κοινωνία που οι μεταβαλλόμενες και απρόβλεπτες περιβαλλοντικές-κοινωνικές συνθήκες επηρεάζουν αρνητικά τους ανθρώπους.

Το πνεύμα της αλληλεγγύης της συμπόρευσης και της γενναιοδωρίας είναι ένα μέσο με το οποίο μπορούμε να κερδίσουμε ισορροπία και θέλω να είμαι μέρος αυτού του σκοπού.Αξιολογήσεις.


Κάποιες αξιολογήσεις έχουν αναρτηθεί στην πλατφόρμα του Doctoranytime στο προφίλ της Κυριακής Μερτζάνη

Μ.Μ 20/10/2022. H Κυριακή είναι ένας φοβερός άνθρωπος και έμπειρη επαγγελματίας. Μέσα σε 2 χρόνια με βοήθησε να βγω νικήτρια σε πολλά θέματα, προσωπικά και διαπροσωπικά και με σταθεροποίησε ψυχολογικά, δείχνοντας μου τις δυνάμεις μου και δίνοντας μου πολλά εργαλεία. Την προτείνω ανεπιφύλακτα.

Ε.Π - 6/10/22 Πρόκειται για έναν υπέροχο άνθρωπο κ μια αξιόλογη ψυχοθεραπεύτρια με γνώσεις κ πλούσια δράση. Πάντα πρόθυμη να δώσει το κάτι παραπάνω. Η συμβουλευτική της είναι εξαιρετική. Η Κυριακή με καθοδήγησε και με ενθάρρυνε να αναπτύξω τον εαυτό μου πέρα από κάθε μου προσδοκία! Η σκέψη και η φροντίδα που αφιερώνει στην πρακτική της, και ειδικότερα, η προσοχή που δίνει στη δημιουργία ενός ζεστού, ασφαλούς και γεμάτο εμπιστοσύνη περιβάλλον, με έχει βοηθήσει ιδιαίτερα για να νιώσω πιο δυνατή και ότι πάντα υπάρχει ελπίδα. Την ευχαριστώ πολύ και τη συστήνω ανεπιφύλακτα.

Ειρήνη Μ 1/09/22. Εξαιρετική επιστήμονας, με αμεσότητα και σεβασμό. Πιστεύω θα με βοηθήσει πολύ με τις συνεδρίες.

Άννα Π - 15/07/22. Την κυρία Μερτζάνη την γνώρισα τον Μάρτιο του 2022, μετα από πρόταση του καθηγητή της έφηβης κόρης μου, ώστε να λάβω βοήθεια για το ζήτημα απόσυρσης και απουσιών από τα μαθήματά της και παράλληλα την επιθετικότητα που έκφραζε εντός του προαύλιου χώρου του σχολείου. Απ την πρώτη στιγμή της ανέφερα το πρόβλημα που με ανησυχούσε με την έφηβη κόρη μου και ένοιωσα να έχω ένα άτομο δίπλα μου και να με ακούει προσεκτικά. Το θεραπευτικό της κράτημα, η εμπειρία της, και η βαθιά ενσυναίσθηση, φάνηκαν απ τις πρώτες συνεδρίες να λειτουργούν θετικά στην αλλαγή θέλησης της κόρης μου, ολοκληρώνοντας με πολύ καλούς βαθμούς την Δευτέρα Λυκείου, και συνεχίζει για την επόμενη χρονιά.. Συνεχίζοντας την θεραπεία μαζί της ένα ευχαριστώ στην κυρία Μερτζάνη γιατί εκτός από την εξαίρετη επιστήμονα έχει σπάνια ανθρωπιά με δυνατό θεραπευτικό κράτημα.

Παναγιώτης Α. 3/04/22. Το πρώτο που με κέρδισε στην κυρία Μερτζάνη είναι η ζεστασιά του χαρακτήρα της, και αυτό που με έκανε να συνεχίσω είναι η επιστημονική της ματιά και η επαγγελματική της εμπειρία που φαίνεται να είναι μεγάλη!!!

Μαριάνθη Κ.1/03/22. Η εποπτική της ματιά και οι στοχευμένες παρεμβάσεις της ως ομαδική θεραπεύτρια, δεν αφήνουν περιθώριο να αμφισβητηθεί ως επιστήμονας με μεγάλη επαγγελματική εμπειρία. Νοιώθω τυχερή που είμαι στο θεραπευτικό πλαίσιο της κυρίας Μερτζάνη εδώ και 4 χρόνια, Σε ευχαριστώ για όλα!!!! .

Χρίστος Κ, 26/01/22 . Άψογη επαγγελματίας με ορθές κατευθυντήριες γραμμές την συνιστώ ανεπιφύλακτα!!

Αθανάσιος Γ. 20/9/21. Ως Ατομική και Ομαδική θεραπεύτρια μου με έχει βοηθήσει να μπορώ να αντέχω τα σκοτάδια μου, και να ανατρέψω την γνώμη που είχα για την ψυχοθεραπεία. συνεχίζω το θεραπευτικό ταξίδι μαζί της, ως Οδυσσέας όπως λέει η Κυριακή!!!!!

Vasiliki P 26/05/21. Η κυρία Μερτζάνη με κέρδισε με την επαγγελματική της εμπειρία, τον τρόπο που προσεγγίζει τα ζητήματα και με βοήθησε να νιώσω εμπιστοσύνη από το πρώτο κιόλας ραντεβού. Οι συστάσεις που έχω ακούσει ανταποκρίνονται πλήρως στην πραγματικότητα!

Μαρία Μ 18/05/21. Ευγενική, αισθαντική, με κατανόηση και προσήλωση σε αυτό που ακούει. Είναι πάνω από όλα άνθρωπος και έχει πολύ καλή αντίληψη. Φαίνεται ότι έχει δουλέψει πολύ και έμεινα απόλυτα ικανοποιημένη από τις συνεδρίες μας, τις οποίες συνεχίζουμε. Σας ευχαριστώ για όλα Κυριακή!

Agathi A 15/05/21. Από την πρώτη επίσκεψη με «ξεκλείδωσε» και αφέθηκα δίχως δεύτερη σκέψη. Ανυπομονώ για την επόμενη συνεδρία!

Εκπαίδευση
Πτυχιακή εργασία

ΙΑΤΡΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Εθνικό Καποδιστριακό  Πανεπιστήμιο Αθηνών

      Εχει παρακολουθήσει το  Προγράμματα
          Συμπληρωματικής Εκπαίδευσης. 
 • Ψυχοδυναμική Ψυχιατρική στην κλινική πράξη
 • Νοσοκομειακή και μερική νοσοκομειακή θεραπεία ψυχιατρική μονάδα – νοσηλεία
 • Κακοποίηση: διαχείριση ανεπίλυτων παιδικών τραυμάτων
 • Διαχείριση Συναισθηματικού Ψυχικού Τραύματος
 • Διάγνωση και θεραπεία ψυχικών διαταραχών εφαρμογή στην Νευροεπιστήμη
 • Γνωσιακή Συμπεριφοριστική Θεραπεία και Κλινική Πράξη
 • Ψυχοκοινωνική Υποστήριξη Ασθενών με Καρκίνο
 • Διαχείριση χωρισμού – διαζύγιο γονέων
 • Στήριξη παιδιών και ενήλικων σε καταστάσεις  κρίσεων
 • Ψυχικές διαταραχές της παιδικής και εφηβικής ηλικίας: Συνέχειες και ασυνέχειες  στην ενήλικη ζωή Συνέχειες και ασυνέχειες των παιδοψυχιατρικών διαταραχών στην ενήλικη ζωή:
 • Η ανάδυση του τραύματος της πρώιμης παιδικής ηλικίας στην ψυχική συμπτωματολογία      των ενηλίκων
 • Από τη διαταραχή διαγωγής της παιδικής ηλικίας στην Ψυχοπαθητικότητα στην ενήλικη ζωή.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

 • Θεωρείες ανάπτυξης
 • Στάδια γνωστικής ανάπτυξης του παιδιού
 • Μέθοδοι διδασκαλίας και στρατηγικές των εναλλακτικών ιδεών
 • Ρατσισμός και Μπουλινγκ στο χώρο του σχολείου

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΥΝΑΜΙΚΑ ( ΕΕΔΕ 1997-2005)

 • Ανάπτυξη ανθρώπινου δυναμικού στις επιχειρήσεις.
 • Στάδια  ανάπτυξης  ομάδας σε επιχειρήσεις. 
 • Μέθοδοι συνοχής ομάδας στον επαγγελματικό χώρο  και στρατηγικές των εναλλακτικών ιδεών
 • Ρατσισμός και Μπούλινγκ στο χώρο της εργασίας.

Πρόγραμμα ειδίκευσης στο Κέντρο Ειδικής Αγωγής & Εκπαίδευσης « Ευρυμάθεια»

Με θέματα  Ψυχοσωματικές Εκδηλώσεις στα παιδιά

 (Μορφές, Αιτιολογία, Ψυχοθεραπευτική  Προσέγγιση)

Πρόγραμμα Ειδίκευσης

Στις Επικοινωνιακές Δεξιότητες Εφαρμοσμένες στο Επαγγελματικό πρόγραμμα  ( ΙΓΑΨ)

Δίπλωμα Μεταπτυχιακής Εκπαίδευσης

Στις Κλινικές Δεξιότητες με Βάση το Γνωσιακό Αναλυτικό Μοντέλο και την Σχεσιακή Ψυχοθεραπεία Ειδίκευση στην Ατομική Σχεσιακή Ψυχοθεραπεία (ΙΣΟΨ)

Δίπλωμα Μεταπτυχιακής Εκπαίδευσης

Στο Πρόγραμμα Ειδίκευσης στην Ομαδική  Ψυχοθεραπεία με βάση το Διαπροσωπικό Μοντέλο Διάδρασης του Irvin Yalom και την Σχεσιακή Ψυχανάλυση & Ψυχοθεραπεία (ΙΣΟΨ)

Παρακολούθησα

Το Διατμηματικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα Εισαγωγής στην Θεωρία &Πράξη της Σχεσιακής Ψυχανάλυσης και Ψυχοθεραπείας συν διοργάνωση ΙΣΟΨ ΨΝΑ Δρομοκαΐτειο (2018 – 2020).

Η πτυχιακή εργασία στην ειδίκευσή μου στην Σχεσιακή Ατομική - Ομαδική Ψυχοθεραπεία αφορά μεταφράσεις ψυχαναλυτικών ερευνητικών διεθνών άρθρων απο Αγγλικά σε Ελληνικά στο Ιντστιτουτο Σχεσιακής & Ομαδικής Ψυχοθεραπείας στην Ελλάδα.

Σεμινάρια - Workshops
Ομιλίες
Ομαδικές Ομιλίες
υπό την αιγίδα του Ινστιτούτο Σχεσιακής Ομαδικής Ψυχοθεραπείας ΙΣΟΨ που έλαβα μέρος.
Επιστημονική έρευνα

Από το 1997-2001 διετέλεσα ενεργό μέλος στην εθελοντική ομάδα «Φροντίδα», όπου φροντίσαμε τα παιδιά που εγκατέλειψαν το σπίτι τους και τους βοήθησαμε να επανενταχθούν κανονικά στις οικογένειές τους.

Από το 2009 είμαι εθελόντρια στον σύλλογο εθελοντών Θριασίου οπου συμμετέχω στα κοινωνικά ζητήματα βοήθειας καθώς και η υποστηρικτηκή μου συμμετοχή φροντίδας γυναικών με καρκίνο και συμβουλευτική σε γονείς που πάσχουν με χρόνια

Συμμετέχω εθελοντικά σε εκπαιδευτικές δράσεις μέσω παιχνιδιού (ζωγραφική, τραγούδι, κίνηση) για παιδιά πρόσφυγων στα κέντρα Hotspot προσφέροντας βοήθεια στην ένταξη τους σε κοινωνικές δομές.

Προσφέρω την συμετοχή μου στην μη κερδοσκοπική ομάδα Γ44 στο μαγείρεμα και στη διανομή γευμάτων σε άστεγους και μετανάστες.

Είμαι μέλος της Πολιτικής Προστασίας για το Περιβάλλον.

Θεωρώ ότι η ψυχοθεραπεία και οι εθελοντικές ενέργειες είναι τρόπος ζωής, για έναν καλύτερο κόσμο, για έναν κόσμο με ειρήνη.

Επαγγελματική Εμπειρία και λοιπές δεξιότητες

Μέσα από την Εκπαιδευτική μου διαδρομή από το 2006 πραγματοποιώ την προσωπική μου ατομική και ομαδική θεραπεία. Εργάζομαι ιδιωτικά με ατομικές και ομαδικές συνεδρίες ενηλίκων και εφήβους

Από το 2010 εξασκώ προσωπική έρευνα για την αναπαραγωγή διαγενεολογικών ψυχικών τραυμάτων . Την Σχέση Γονέα – Παιδί και ο τρόπος αναπαραγωγής της Ενοχής και την Ντροπής

Είμαι ομαδική θεραπεύτρια σε ενήλικες ομάδες ψυχολογικού τραύματος.

Είμαι ομαδική θεραπευτρια σε ομάδες εφήβων