Ομάδες Εφήβων & Οικογένειας

Οι έφηβοι και τα παιδιά έχουν σήμερα περισσότερο άγχος από ποτέ. Ακούγεται σαν υπερβολή?

Παρά το γεγονός ότι η τεχνολογία έχει εισχωρήσει δυναμικά στην καθημερινότητα και σε κάθε σπίτι, φαίνεται ότι αυτές οι αλλαγές συγχρόνως με τις ραγδαίες μετατοπίσεις λόγω πανδημίας τόσο στο οικογενειακό όσο και στο κοινωνικό περιβάλλον, φέρνει τα παιδιά και τους εφήβους σε δυσκολία να αντιμετωπίσουν τις συσσωρευτικές καταστάσεις αυτές.

Η εφηβεία είναι πάντα μια δύσκολη αναπτυξιακή περίοδος που καθορίζεται από θεμελιώδεις αλλαγές, (σωματικές, γνωστικές, και κοινωνικές).

Η μετάβαση από την παιδικότητα στην ενηλικίωση είναι ίσως η πιο δύσκολη περίοδος τόσο για τους έφηβους όσο και για την οικογένεια.

Το κέντρο ΚΟΧΛΙΑΣ εφαρμόζει το Art Group Teenagers είναι ένα καινοτόμο πρόγραμμα που επικεντρώνεται στην δύναμη της ομαδικής συνάντησης ως σύστημα, και των αλληλεπιδράσεων από ομότιμους, ενισχύοντας το αίσθημα του ανήκειν, και το αίσθημα ότι κάποιος τους καταλαβαίνει, λειτουργεί εστιάζοντας στην αντιμετώπιση του παιδικού – εφηβικού άγχους με δημιουργικούς τρόπους, και χωρίζεται σε τρεις δράσεις:

  • 1. Ομάδα εφήβων, Αφήγηση και Συγγραφή
  • 2. Ομάδα Γονέων , Αφήγηση των συναισθημάτων
  • 3. Ομάδα ανήλικων παιδιών μαζί με τους γονείς, Παρατηρώ και δημιουργώ ένα παραμύθι.

Η έμπνευση του προγράμματος είναι μια συλλογική προσπάθεια που ξεκίνησε από τις ομάδες εφήβων και την ανάγκη τους για ένα διαφορετικό τρόπο προσέγγισης ( πέρα από την κλασική ψυχοθεραπευτική-συμβουλευτική προσέγγιση), ώστε να νοιώσουν ασφάλεια και να εκφράσουν τα συναισθήματα τους, η προέκταση του προγράμματος στις δύο επόμενες δράσεις είναι η συμμετοχή των γονέων και αδελφών σε ενεργούς υποστηρικτικούς ρόλους.

Το πρόγραμμα αναγνωρίζει τους έφηβους ως ατομικότητες και ως οικογενειακό σύστημα, εφαρμόζεται η συνθετική σπειροειδείς θεραπεία καθώς,η παρατήρηση, η αφήγηση,η συγγραφή, και η επικοινωνία είναι οι κυριότεροι πυλώνες που εστιάζουν για την κατανόηση των αμυντικών μηχανισμών που λειτουργούν για την αποφυγή του άγχους, και τη σχέση Γονέων- Εφήβων.

Η συστημική οικογενειακή αναγνώριση για τους σημαντικούς ρόλους που παίζουν η Αποδοχή, η Αντίδραση, οι Προσδοκίες, η Άρνηση, η Αποφυγή, η Μετάθεση, η Ταυτοποίηση, το Χιούμορ, και η Κοινωνική σύγκριση, είναι μείζον θέματα που αφορούν τους εφήβους και την οικογένεια ως σύστημα.

Το Art Group Teenagers βασίζεται στην Σπειροειδή κίνηση και θεραπεία, είναι ο συνδυασμός διαφορετικών τεχνικών και προσεγγίσεων δίνοντας έμφαση στην κατανόηση των θεμάτων που παρακινούν και επηρεάζουν τη συμπεριφορά, τις σκέψεις και τα συναισθήματα ενός παιδιού, η σπειροειδή κίνηση ως τεχνική συμβάλει με δημιουργικό τρόπο στον εντοπισμό των δύσκολων συμπεριφορών του παιδιού, τις εκδηλώσεις μέσω άμυνας, και τις εσωτερικές συγκρούσεις και αγώνες του. Συνδέει τα μέλη της οικογένειας όχι μόνο τους γονείς άλλα και τους παππούδες, θεραπεύοντας το αίσθημα μοναξιάς και θλίψης.

Οι ομάδες λαμβάνουν χώρα μια φορά την εβδομάδα είτε με φυσική παρουσία, είτε μέσω Zoom κατά την διάρκεια Covid19 και η διάρκεια τους είναι 120 λεπτά

Το σύνολο των μελών της κάθε ομάδας είναι 10 άτομα.

Δείτε τις χρεώσεις

Πρόκειται για ένα καινοτόμο ψυχοθεραπευτικό εργαλείο το οποίο συνδυάζει τη μοναδικότητα του κάθε ατόμου ως προς τον τρόπο ζωής των επιθυμιών, των σχέσεων, των φόβων, τις εμπειρίες, και την αλληλεπίδραση του με το περιβάλλον.

Σα βγεις στον πηγαιμό για την Ιθάκη,
να εύχεσαι νάναι μακρύς ο δρόμος,
γεμάτος περιπέτειες, γεμάτος γνώσεις.
Τους Λαιστρυγόνας και τους Κύκλωπας,
τον θυμωμένο Ποσειδώνα μη φοβάσαι,
τέτοια στον δρόμο σου ποτέ σου δεν θα βρεις,
αν μέν’ η σκέψις σου υψηλή, αν εκλεκτή
συγκίνησις το πνεύμα και το σώμα σου αγγίζει.

ΙΘΑΚΗ Κ.Π. Καβάφης. ​