HΔυσκολία Σωματικής Κίνησης και Έκφρασης

Διανύοντας την δεύτερη περίοδο Covid-19, ζούμε θα έλεγα μια "κοινωνική περιπέτεια", η απώλεια της καθημερινότητα μας συνδυασμένη με την αβεβαιότητα για το μέλλον, αναπτύσσει όλο και περισσότερο την ακαμψία τόσο της σκέψης όσο και την σωματαισθητικής κίνησης, το φροντιστικό άγγιγμα πήρε την μορφή της επερχόμενης απειλής για την μετάδοση του ιού, και ίσως να μην ομολογείται η θεμελιώδης ανθρώπινη ανάγκη του αγγίγματος και η έλλειψη, σωματικά επιφέρει σκλήρυνση των κινήσεως και συγκεκριμένα στα χέρια και στα πόδια. Βιώνουμε μια πραγματικότητα που έχουμε μικρές ή μεγάλες απώλειες τόσο η ατομική όσο και η συλλογική θλίψη έχουν επιπτώσεις στην σωματική και ψυχική υγεία.

Είναι εκείνες οι στιγμές που με προσήλωση κάνουμε μια εργασία (απλή ή δύσκολη) η ακόμα όταν θαυμάζουμε ένα τοπίο, μια εικόνα.

Ως χορεύτρια αντιλαμβάνομαι τη δυσκολία σωματικής κίνησης και κατ’ επέκταση της έκφρασης, παρατηρώντας τους ανθρώπους να αποφεύγουν το άγγιγμα (χαιρετισμός) με σωματοκινητικές εκφράσεις που εκφράζουν φόβο.

Το σώμα έχει τον δικό του κώδικα να μιλά, να εκφράζει, τα συναισθήματα που δεν ομολογούνται. Για παράδειγμα ένα σώμα που σε αυτή την νέα καθημερινότητα δεν κινείται, δεν υπάρχει "ροή", χάνει όλο και περισσότερο την ευεξία, βαραίνει, αγχώνεται, αποδυναμώνεται και χάνει την "λειτουργική κίνηση"

Τι σημαίνει λειτουργική κίνηση;

Με τον όρο αυτό εννοείται η κίνηση της αναπνοής και του σώματος που είναι σε αρμονία με τις σωματικές και ψυχικές λειτουργίες.

Δώσε χώρο να συναντηθείς με το σώμα σου ξανά.

Σκοπός λοιπόν, εν μέσω εγκλεισμού, είναι να αρχίσουμε να χρησιμοποιούμε το σώμα μας. σε πρώτη φάση κάνοντας μια σειρά απλών κινήσεων και με την βοήθεια της αναπνοής να χαλαρώσουμε τους μύες του κορμού έτσι ώστε να βοηθήσουμε κάποια εσωτερικά όργανα (πχ. έντερα, στομάχι κλπ.) να αποβάλλουν τοξίνες και απόβλητα μέσω της πεπτικής οδούς.

Παρατηρούμε τον κτύπο της καρδιάς, παρατηρούμε την κίνηση της αναπνοής, την ένταση και την χαλάρωση. Επιλέγουμε μια μουσική που μας αρέσει και αφηνόμαστε να μας παρασύρει ο ήχος της, αυτοσχεδιάζουμε τον προσωπικό χορό μας και εκφράσουμε αυτό που νιώθουμε και βιώνουμε με τελικό προορισμό την σωματική, την ψυχική δύναμη και ενσυνειδητότητα.

Κάθε μέρα είναι διαφορετική, κάθε αυτοσχεδιασμός είναι μία ευκαιρία να έρθουμε πιο κοντά στον εαυτο μας, και αυτό κανείς δεν μπορεί να μας το περιορίσει.

Μείνετε ασφαλείς και συνδεδεμένοι με τον πολύτιμο εαυτό σας!!​

Βίκυ Ζαφείρη
Χορεύτρια - χορογράφος
Ειδικευόμενη ρεφλεξολογίας στην NHS ( Natural Health Science )

Δείτε τις χρεώσεις

Πρόκειται για ένα καινοτόμο ψυχοθεραπευτικό εργαλείο το οποίο συνδυάζει τη μοναδικότητα του κάθε ατόμου ως προς τον τρόπο ζωής των επιθυμιών, των σχέσεων, των φόβων, τις εμπειρίες, και την αλληλεπίδραση του με το περιβάλλον.

Σα βγεις στον πηγαιμό για την Ιθάκη,
να εύχεσαι νάναι μακρύς ο δρόμος,
γεμάτος περιπέτειες, γεμάτος γνώσεις.
Τους Λαιστρυγόνας και τους Κύκλωπας,
τον θυμωμένο Ποσειδώνα μη φοβάσαι,
τέτοια στον δρόμο σου ποτέ σου δεν θα βρεις,
αν μέν’ η σκέψις σου υψηλή, αν εκλεκτή
συγκίνησις το πνεύμα και το σώμα σου αγγίζει.

ΙΘΑΚΗ Κ.Π. Καβάφης. ​