HΔυσκολία Σωματικής Κίνησης και Έκφρασης

Η μετα- περίοδος Covid-19, και οι συνεχόμενοι κοινωνικοί μετασχηματισμοί θα έλεγα ότι ζούμε μια "κοινωνική περιπέτεια", η απώλεια της καθημερινότητα μας συνδυασμένη με την αβεβαιότητα για το μέλλον, αναπτύσσει όλο και περισσότερο την ακαμψία τόσο της σκέψης όσο και την σωματαισθητικής κίνησης, το φροντιστικό άγγιγμα πήρε την μορφή της επερχόμενης απειλής για την μετάδοση του ιού, και ίσως να μην ομολογείται η θεμελιώδης ανθρώπινη ανάγκη του αγγίγματος και η έλλειψη, σωματικά επιφέρει σκλήρυνση των κινήσεως και συγκεκριμένα στα χέρια και στα πόδια. Βιώνουμε μια πραγματικότητα που έχουμε μικρές ή μεγάλες απώλειες τόσο η ατομική όσο και η συλλογική θλίψη έχουν επιπτώσεις στην σωματική και ψυχική υγεία.

Είναι εκείνες οι στιγμές που με προσήλωση κάνουμε μια εργασία (απλή ή δύσκολη) η ακόμα όταν θαυμάζουμε ένα τοπίο, μια εικόνα.

Ως χορεύτρια αντιλαμβάνομαι τη δυσκολία σωματικής κίνησης και κατ’ επέκταση της έκφρασης, παρατηρώντας τους ανθρώπους να αποφεύγουν το άγγιγμα (χαιρετισμός) με σωματοκινητικές εκφράσεις που εκφράζουν φόβο.

Το σώμα έχει τον δικό του κώδικα να μιλά, να εκφράζει, τα συναισθήματα που δεν ομολογούνται. Για παράδειγμα ένα σώμα που σε αυτή την νέα καθημερινότητα δεν κινείται, δεν υπάρχει "ροή", χάνει όλο και περισσότερο την ευεξία, βαραίνει, αγχώνεται, αποδυναμώνεται και χάνει την "λειτουργική κίνηση"

Τι σημαίνει λειτουργική κίνηση;

Με τον όρο αυτό εννοείται η κίνηση της αναπνοής και του σώματος που είναι σε αρμονία με τις σωματικές και ψυχικές λειτουργίες.

Δώσε χώρο να συναντηθείς με το σώμα σου ξανά.

Σκοπός λοιπόν, εν μέσω εγκλεισμού, είναι να αρχίσουμε να χρησιμοποιούμε το σώμα μας. σε πρώτη φάση κάνοντας μια σειρά απλών κινήσεων και με την βοήθεια της αναπνοής να χαλαρώσουμε τους μύες του κορμού έτσι ώστε να βοηθήσουμε κάποια εσωτερικά όργανα (πχ. έντερα, στομάχι κλπ.) να αποβάλλουν τοξίνες και απόβλητα μέσω της πεπτικής οδούς.

Παρατηρούμε τον κτύπο της καρδιάς, παρατηρούμε την κίνηση της αναπνοής, την ένταση και την χαλάρωση. Επιλέγουμε μια μουσική που μας αρέσει και αφηνόμαστε να μας παρασύρει ο ήχος της, αυτοσχεδιάζουμε τον προσωπικό χορό μας και εκφράσουμε αυτό που νιώθουμε και βιώνουμε με τελικό προορισμό την σωματική, την ψυχική δύναμη και ενσυνειδητότητα.

Κάθε μέρα είναι διαφορετική, κάθε αυτοσχεδιασμός είναι μία ευκαιρία να έρθουμε πιο κοντά στον εαυτο μας, και αυτό κανείς δεν μπορεί να μας το περιορίσει.

Μείνετε ασφαλείς και συνδεδεμένοι με τον πολύτιμο εαυτό σας!!​

Βίκυ Ζαφείρη
Χορεύτρια - χορογράφος
Ειδικευόμενη ρεφλεξολογίας στην NHS ( Natural Health Science )

Δείτε τις χρεώσεις

Οι ψυχολογικές καταστάσεις αντανακλώνται σε αντιστοιχίες της φυσιολογίας, όπως η μυϊκή ένταση, οι τρόποι αναπνοής, η στάση του σώματος και οι κινήσεις. Μέσω των αντιλήψεων του σώματος και των αισθήσεων, της έντασης και της συνειδητότητας, της αναπνοής, της αυτο-κατευθυνόμενης κίνησης και της κατευθυνόμενης φαντασίας, η χοροθεραπεία γίνεται καταλύτης για τις εσωτερικές διαδικασίες που συνθέτουν τη συγκινησιακή θεραπεία. Η χοροθεραπεία ακριβώς επειδή κινητοποιεί το σώμα και μετατρέπει τη σκέψη σε πράξη, αποτελεί ένα ισχυρό θεραπευτικό εργαλείο. Είναι μια ψυχοθεραπευτική δραστηριότητα που επιτρέπει στον άνθρωπο να υπερβεί τον εαυτό του. .

Ως μια από τις υψηλότερες εκδηλώσεις του ανθρώπου, ο χορός, βγαίνει από τα βάθη της ψυχής του και αποτυπώνει την αρμονία του «Είναι» (Δαμιανός, 1995). Αποτελεί πηγαία παρότρυνση, ανάγκη παρουσίασης, σκέψης, πράξης, κατάστασης, βουβή ομιλία, επικοινωνία, συνοδός του ανθρώπου στη ζωή του.

Τα βασικά χαρακτηριστικά της χοροθεραπείας είναι ότι χρησιμοποιείται η γλώσσα του σώματος και η µη–λεκτική διάσταση της επικοινωνίας – η οποία αποτελεί τρόπο έκφρασης – για να παρακινηθεί η λεκτική επικοινωνία. ​